Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51
Tansiyon neden düşer?

Tansiyon Neden Düşer?

Tansiyon eğer 90/60 mmHg’dan daha az ölçülürse buna düşük tansiyon denir. Sağlıklı kişilerde herhangi bir belirti olmaksızın düşük tansiyon görülmesi genellikle endişe edilmemesi gereken bir durumdur ve tedavi edilmesi gerekmez. Ancak düşük kan basıncı, özellikle yaşlılarda, kalbe, beyne ve diğer hayati organlara yetersiz kan akışına neden olabileceği için önemlidir ve altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Ayrıca kan basıncı aniden düştüğünde ve beyin yeterli kan akışından yoksun kaldığında sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar baş dönmesine neden olabilir. Kan basıncındaki ani düşüşler en çok yatar veya oturur pozisyondan ayağa kalkan kişilerde görülür. Bu tür düşük kan basıncına postural hipotansiyon veya ortostatik hipotansiyon olarak adlandırılır. Bir kişi uzun süre ayakta durduğunda tansiyonu düşebilir. Okullarda ve askerlikte uzun süren törenlerde bu durum görülebilir. Kalp ve damar sistemi veya sinir sisteminin ani değişikliklere uygun tepki vermemesinden dolayı olur. Baş dönmesi yanında bayılmaya kadar gidebilir.

Tansiyonun düşme nedenlerini kısaca sayalım:

  1. Uzun süreli yatak istirahatı,
  2. Hamilelik: İlk 24 haftasında kan basıncının düşmesi yaygındır.
  3. Kan hacminde azalma: Büyük kazalar, aşırı susuz kalmak, şiddetli iç kanamadan kaynaklanan önemli bir kan kaybı kan hacmini azaltır ve kan basıncında ciddi bir düşüşe neden olur.
  4. Bazı ilaçlar: İdrar söktürücüler ve hipertansiyon ilaçları, bazı kalp ilaçları, Parkinson hastalığı için kullanılan ilaçlar, sinir ilaçları, sertleşme problemleri için kullanılan bazı ilaçlarla birlikte nitrogliserin türü kalp ilaçlarının birlikte alınması. Uyuşturucu ve alkol. Ayrıca bazı bitkisel ilaçlarla birlikte yüksek tansiyon ilaçları kullanılması tansiyonda düşmeye neden olabilir.
  5. Kalp sorunları: Anormal derecede düşük kalp hızı, kalp kapakçıklarıyla ilgili sorunlar, kalp krizi ve kalp yetmezliği,
  6. Hormonal sorunlar: Vücudun endokrin sistemlerinde hormon üreten bezlerle ilgili hastalıklar. Tiroidin az çalıştığı durum (Hipotiroidi) ile böbrek üstü bezinin yetersiz çalıştığı durumlarda (Addison hastalığı) düşük tansiyon görülebilir.
  7. Şiddetli enfeksiyonlar.
  8. Alerjik reaksiyonlar: Penisilin gibi ilaçlara, yer fıstığı gibi belirli gıdalara, arı veya yaban arısı sokmalarına karşı çok hassas kişilerde ortaya çıkabilen, bazen ölümcül olabilen anaflaktik şok dediğimiz durumlarda tansiyon çok düşer. Bu tür şok, solunum problemleri, kurdeşen, kaşıntı, şişmiş bir boğaz ve kan basıncında ani, dramatik bir düşüşle karakterizedir.
  9. Beslenme bozuklukları: Temel vitaminlerden B-12 ve folik asit eksikliği kansızlığa neden olabilir ve bu gibi durumda tansiyonda düşme görülebilir.

 

 

Hipertansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara