Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51

Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?
Her insanın tansiyonu herhangi bir anda düşebilir. Çoğu zaman da herhangi bir belirti göstermez. Ama bazen düşük tansiyon uzun sürebilir ve tedavi edilmezse hastada önemli tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Şimdi bu durumları özetle anlatalım:
  1. Gebelikte anne karnındaki bebeğin kan ihtiyacının artmasın paralel olarak annenin tansiyonu düşebilir. Eğer belirti veriyorsa bu düşmeleri belli önlemlerle kontrol altına alınması gerekebilir.
  2. Herhangi bir yaralanma sonrasında aşırı kan kaybına bağlı tansiyonda düşme görülür. Bu hastalara acil müdahale edilmesi, serum ve kan verilmesi gerekir.
  3. Kalp krizinde veya kalp kapaklarının ağır hasarlı olduğu durumlarda, dolaşım sistemindeki bozulmaya bağlı olarak tansiyonda düşme görülebilir. Bu hastalara da acil müdahale gerekir.
  4. İshal, kusma gibi durumlarda aşırı sıvı kaybına bağlı olarak düşük tansiyon görülebilir.
  5. Ağır alerjik durumlarda görülen şok tablosunda aşırı düşük tansiyon görülebilir. Acil müdahale edilmesi gerekir.
  6. Sepsis dediğimiz mikropların kan dolaşımına yayılması sonucu görülen enfeksiyonlarda da düşük tansiyon olur.
  7. Böbrek üstü bezinin yetersiz çalışmasında, bazı guvatr çeşitlerinde ve ağır şeker hastalığında düşük tansiyon görülebilir.
  8. Bazı ilaçlarda düşük tansiyon yapabilir. Bunlar arasında tansiyon ilaçları, bazı depresyon ilaçları ve cinsellik için kullanılan ilaçlar sayılabilir.
 
Herhangi bir hastalığa bağlı olmayan düşük tansiyonda vardır. Bunları da aşağıda sayıyorum:
  1. Bazı nörolojik mekanizmalara bağlı ani tansiyon düşmeleri: Uzun süre yatar veya oturur pozisyonda kalındıktan sonra aniden ayağa kalkıldığı zaman, kan basıncında aşırı düşme olabilir. Bayılmaya kadar gidebilen düşük tansiyon belirtileri gözlenebilir. Böyle bir tablonun en önemli nedeni yatar veya oturur pozisyonda bacak toplardamarlarında toplanan kanın, ayağa kalkınca diğer damarlara dağılmasının gecikmesidir. Bu tür belirtileri olan kişilerin ani hareket yapmaktan kaçınmaları gerekmektedir.
 
  1. Korku, heyecan ve ani ağrı sırasında gelişen düşük tansiyon: Bu klinik tablo genellikle geçicidir. Beraberinde kalp hızında yavaşlamada görülebilir. En tipik örnek, kan alma sırasında görülen tansiyon düşmeleridir. Biz hekimler bu tür klinik tabloyu “vazovagal reaksiyon” olarak adlandırırız. İrademiz dışında çalışan “Otonom sinir sistemi” olarak adlandırdığımız sistemin aşırı reaksiyonuna bağlıdır. Bazı kişilerde bu reaksiyon sırasında kusma ve bağırsak boşalması da görülebilir.
 
  1. Ağır perhiz yapan kişilerde görülen düşük tansiyon: Kısa sürede zayıflamak amacıyla ağır perhiz yapanlarda kan basıncı düşük seyredebilir.
 
  1. Kaygı ve depresyona bağlı düşük tansiyon: Toplumda en sık rastlanan düşük tansiyon nedeni, ağır ve kronik stres altında kalmaktır. Bu hastalarda düşük tansiyon belirtileri yanında stresin oluşturduğu belirtilerde gözlenebilir. Tedavi amacıyla yapılabilecek psikolojik destekten önemli ölçüde yarar görürler.

 

 

Yüksek Tansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara